• Model - Opakowania dla Twoich produktów lub usług

Dopasowane do potrzeb - od bezpiecznych pudeł transportowych po wysublimowane opakowania na perfumy.

• Logistyka
  • Consulting

SBTi: Opakowania neutralne dla klimatu

W drodze do tworzenia opakowań neutralnych pod względem emisji CO₂: dzięki zaangażowaniu w globalną „inicjatywę realizacji celów bazujących na danych naukowych” - Net-Zero Standard «Science Based Targets initiative» (SBTi), Grupa Model wyznacza jasne cele w zakresie redukcji emisji we własnym łańcuchu wartości.

Redukcja emisji CO₂ – zgodnie z uzasadnionymi naukowo celami do 2030

Grupa Model wyznacza sobie jasne cele redukcji emisji w ramach inicjatywy Science Based Targets initiative, w skrócie SBTi („inicjatywy realizacji celów opartych na danych naukowych”) . Międzybranżowy, globalny standard opiera się na celu zdecydowanie poniżej 2°C - będącym celem określonym w paryskim porozumieniu klimatycznym. Oferuje firmom naukowo uzasadnione ramy dla ich celów klimatycznych.

W 2020 roku Model dołączył do inicjatywy, a w lutym 2022 roku SBTi zatwierdził cele firmy w zakresie redukcji CO₂. W ten sposób już istniejące cele w zakresie zrównoważonego rozwoju Grupy Model mogą być jeszcze mocniej podkreślone przez dalsze działania. Cele klimatyczne Grupy Model podążają ścieżką do „zera netto”. Obejmują one działalność własną spółki, a także łańcuchy dostaw wyższego i niższego szczebla .

Wymagania SBTi

SBTi określa uczestniczącym w inicjatywie firmom następujące obszary redukcji CO₂:

Zakres 1: Emisje bezpośrednie. Raportowanie danych spółki, na przykład emisje z zakładów, pojazdów, procesów.

Zakres  2: Energia kupowana pośrednio, na przykład emisje z zakupionej energii elektrycznej, ogrzewania i chłodzenia do użytku osobistego.

Zakres 3: Działania firmy w górę i w dół łańcucha dostaw (upstream & downstream), na przykład emisje z przetwarzania odpadów operacyjnych, zakupione towary i usługi, transport zlecony na zewnątrz.

Zespół ds. Zrównoważonego Rozwoju Grupy Model

Aby konsekwentnie realizować cele klimatyczne, Grupa Model powołała międzynarodowy zespół ds. zrównoważonego rozwoju. Opracowuje on konkretny Plan Działań SBTi dla wszystkich zakładów Grupy w różnych  krajach. W kolejnym kroku działania zostaną poddane ewaluacji, ujęte w budżecie i wdrożone od 2023 roku.

SBTi: Cele klimatyczne Grupy Model

Emisje bezpośrednie i pośrednie

Zakres 1 i 2

Redukcja emisji z papierni o 22,9% na tonę wyprodukowanego papieru do 2030 roku, począwszy od roku bazowego 2017.

Emisje bezpośrednie i pośrednie

Zakres 1 i 2

Redukcja emisji z działalności związanej z produkcją opakowań o 32,5% do 2030 r., w oparciu o rok bazowy 2017.

Emisje pośrednie

Zakres 3

Redukcja emisji o 26% na tonę wyprodukowanego papieru i tektury do 2030 r., począwszy od roku bazowego 2017.

Pobierz nasz certyfikat SBTi już teraz.

Filename
    MGR-SBTi-Certificate.pdf
    Size
    123 KB
    POBIERZ
    Kontekst

Czym jest inicjatywa SBTi?

SBTi jest inicjatywą kilku niezależnych organizacji: Carbon Disclosure Project (CDP), World Resources Institute, ONZ Global Compact (CDP) oraz World Wide Fund for Nature (WWF).  Inicjatywa wspiera firmy i organizacje na całym świecie w tworzeniu ich własnych gospodarek niskoemisyjnych. SBTi jest obecnie najczęściej stosowaną normą pozwalającą osiągnąć zerową emisję netto. W swoich działaniach opiera się na najnowszych odkryciach nauk o klimacie.

Zobowiązanie

Dlaczego ten standard?

Model Group uważa, że SBTi ma sens, ponieważ jego punktem wyjścia jest ilość emisji, którą należy zredukować, aby osiągnąć cele Porozumienia Paryskiego. W przeciwieństwie do innych standardów, ten standard wykracza daleko ponad transparentność. Sven Erne-Bedford, dyrektor działu energii i środowiska w firmie Model, wyjaśnia: "Grupa Model jest na najlepszej drodze do osiągnięcia poziomu zero netto. Pomaga nam w tym standard naukowy SBTi". Firma dąży do osiągnięcia celów opartych na wynikach badań klimatycznych. Daje to korzyści klientom firmy Model i uwalnia potencjał innowacyjny wewnątrz firmy.

Efekt

Korzyści dla klientów Modela

Klienci Grupy Model otrzymują już opakowania wyprodukowane w oparciu o zredukowane CO₂. Dzięki zaangażowaniu w SBTi nasza firma pokaże, jak produkować opakowania w sposób neutralny pod względem emisji CO₂. W ten sposób Model staje się producentem i dostawcą opakowań dla wszystkich tych, którzy wytwarzają produkty ubogie w CO₂ i chcą, aby ich łańcuch dostaw był równie niskoemisyjny. Kolejna zaleta: klienci końcowi coraz częściej przed zakupem pytają o czysty łańcuch dostaw  producenta. Klienci Model zyskują tutaj zatem wyraźną przewagę.

Zrównoważone DNA

Cykl życia papieru jako podstawa

Model zobowiązał się do tworzenia łańcucha wartości niskoemisyjnych już wtedy, gdy jeszcze niewiele osób o tym mówiło. Świadczą o tym chociażby dwa rurociągi ciepłownicze, z których od ponad 30 lat korzystają szwajcarskie papiernie w Weinfelden i Niedergösgen. Dzięki SBTi Grupa Model dobrowolnie zobowiązuje się do przestrzegania uznanych standardów redukcji CO₂. „Nasza istniejąca gospodarka o obiegu zamkniętym pomaga nam realizować cele SBTi” — mówi Sven Erne-Bedford, dyrektor ds. energii i środowiska. Od dziesięcioleci, Grupa Model - w produkcji tektury falistej i opakowań - opiera się na zamkniętym cyklu papieru   poprzez konsekwentny recykling papieru i tektury.

Szukasz opakowania produkowanego wg celów niskiej emisji CO₂?

Skontaktuj się z nami

Chętnie doradzimy Ci w kwestii opracowania efektywnych i przyjaznych dla klimatu rozwiązań w zakresie produkcji opakowań. Umów się z nami na niezobowiązującą rozmowę.

Historie z modelowego świata:

Projekt marketingowy

Smakowite jak… opakowanie?

Zdecydowanie! Choć opakowania z tektury falistej mogą wydawać się surowe i proste, to jednak potrafią pobudzić zmysły.

WyMODELuj Swoje Marzenia 2024

Masz marzenia do spełnienia?

Młodzi marzyciele z powiatów nowosolskiego, biłgorajskiego i nowodworskiego zapraszamy do naszego konkursu.

Inspiracja
    Kampania Zrównoważony Rozwój

Certyfikaty gwarantem jakości

Godny zaufania partner na rynku oraz działalność zgodna z określonymi standardami to gwarancje, które daje posiadanie certyfikatów jakości.  Poznajcie najważniejsze, które towarzyszą nam w codziennej pracy w spółce Model Opakowania.

Ceremonia wręczenia nagród

Model Young Package 2023 Wyniki końcowe

Zwycięzcy edycji "Spragnieni opakowań" zostali nagrodzeni w Pradze 4 października 2023 r. Dodatkowo w tym roku podjęto wyjątkowe wyzwanie projektowe dla browaru Clock Craft Brewery.