Spuštění nového zvlňovacího stroje v Modelu Nymburk

Nový Fosber S/Line 420 v Nymburce navyšuje výrobní kapacitu závodu o 40 %

Nymburk, 19. 4. 2023

Majitel společnosti a CEO Model Group Dr. Daniel Model a zástupce dodavatele technologie Marco Bertola, CEO Fosber Group, za účasti více než 60 hostů z řad zákazníků, zástupců města Nymburk a Středočeského kraje, společně slavnostně uvedli do provozu zbrusu nový zvlňovací stroj Fosber S/Line 420 v nymburském závodě Model Obaly a.s.

Nárůst výrobní kapacity o 40 %

142 metrů dlouhé zařízení nahradí původní zvlňovací stroj, čímž dojde k navýšení výrobní kapacity vlnité lepenky o 40 %, tedy na více než 200 milionů m2 vlnité lepenky za rok. Nový stroj je o 25 % rychlejší a umožňuje vyrábět lepenku o šíři až 280 cm, oproti původním 250 cm.

„Zařízení disponuje mnoha funkcemi, které nám umožní být lépe připraveni a vybaveni pro Průmysl 4.0. Zároveň je to další krok k vyšší míře digitalizace a automatizace našich procesů,“ uvedl Josef Chalupný, COO Model Obaly a.s.

Rozvoj závodu v Nymburce

V rámci projektu instalace nového stroje bylo nutné realizovat množství podpůrných projektů, jako například instalovat zcela nové páteřní rozvody vzduchu, páry, technologické vody a elektřiny. Dále byly nastaveny nové logistické systémy, přesunuta expedice, vystavěna nová kotelna a zásobníky na LTO jako alternativa plynu a mnoho dalších. Celková investice do tohoto projektu přesáhla 400 Mio Kč.

Závod Model Nymburk byl prvním závodem skupiny vystavěným na zelené louce. Základní kámen byl položen v roce 1995, v roce 1996 již závod zaměstnával 86 zaměstnanců a vyrobil celkem 20 mil. m2 vlnité lepenky. V roce 2022 v závodě pracovalo 220 zaměstnanců a roční produkce vlnité lepenky dosáhla 150 mil. m2. Instalací nového stroje dojde k navýšení výrobní kapacity závodu až na 220 mil. m2.

„Velice oceňuji práci celého projektového týmu a také spolupráci s hlavním dodavatelem zařízení, Fosber Group. Projekt se spustil v plánovaném termínu a bez větších problémů. My tak můžeme našim zákazníkům nabídnout ještě kvalitnější obalová řešení z vlnité lepenky naší vlastní produkce,“ dodal Josef Chalupný.

Máte dotaz?

Ozvěte se nám přes formulář

Rádi vám zodpovíme dotazy týkajících se našich posledních investic do výroby.

Kontaktní informace

Čtěte dále

Novinky ze světa Modelu

Zpráva o obratu 2023

Rekordně vysoké investice s nízkými tržbami

Skupina Model, která působí v oblasti obalů z hladké, vlnité a kašírované lepenky, dosáhla v uplynulém finančním roce konsolidovaného obratu skupiny ve výši 921 milionů CHF (24,6 miliardy Kč).
    Press releases
    Czech Online Expo 2024

Navštivte nás a získejte 20% slevu na nákup v e-shopu

Navštivte nás na našem stánku na Czech Online Expo a získejte slevu 20 % na první nákup na našem e-shopu. Na stánku vám představíme také první vzorky z naší nové digitální tiskárny.

Event Zprávy
    Efektivnější a ekologičtější

V Hostinném instalujeme nový nanografický tiskový stroj

Detailní v řádu nanometrů, flexibilní a odolná. Jako první v ČR spouštíme novou technologii pro „just-in-time“ výrobu se strojem Landa S10.

Technologické inovace Tiskové zprávy
    Navštivte nás