• Model - Opakowania dla Twoich produktów lub usług

Dopasowane do potrzeb - od bezpiecznych pudeł transportowych po wysublimowane opakowania na perfumy.

• Logistyka
  • Consulting

Rekordowe inwestycje przy niskiej sprzedaży

Grupa Model, działająca w obszarze opakowań z tektury litej i falistej, osiągnęła w ubiegłym roku obrotowym skonsolidowaną sprzedaż na poziomie 921 mln CHF.

Grupa Model, działająca w obszarze opakowań z tektury litej i falistej, osiągnęła w ubiegłym roku obrotowym skonsolidowaną sprzedaż na poziomie 921 mln CHF, co oznacza spadek o 24% w porównaniu do roku 2022. Było to efektem spadku wolumenu sprzedaży opakowań z tektury falistej o 7%, spadku cen oraz zmian w portfolio produktowym.

Grupa Model zatrudniała średnio 4335 osób (4541 w 2022), z czego 764 pracowało w Szwajcarii. Inwestycje osiągnęły rekordowy poziom 246 mln CHF (152 mln CHF w 2022). Głównymi inwestycjami były dwie nowe maszyny do produkcji tektury falistej (tekturnice), rozbudowa fabryk w Nymburku (CZ) i Biłgoraju (PL), nowe maszyny do druku fleksograficznego i cyfrowego oraz gruntowna przebudowa papierni w Eilenburgu (Saksonia).

Spadające wolumeny sprzedaży i ceny

W swoich 15 zakładach produkcyjnych w Szwajcarii, Niemczech, Polsce, Czechach i Chorwacji Grupa Model wyprodukowała w 2023 prawie 1,3 miliarda m² opakowań i arkuszy z tektury falistej oraz 474 000 ton papieru do produkcji tektury falistej, co oznacza wzrost o 2% lub o około 8000 ton w porównaniu do roku poprzedniego. Wielkość produkcji w zakładach produkujących opakowania tekturowe spadła o 13%.

Podczas gdy rynki finansowe mówią o „miękkim lądowaniu”, rynki towarów, zwłaszcza w sektorach konsumenckim i budowlanym, już drugi rok znajdują się w recesji. Spośród rynków krajowych obsługiwanych przez Grupę Model najbardziej uderzające spadki wykazują Niemcy. Działająca na pełnych obrotach produkcja papieru odpowiedziała na spadający popyt ponadprzeciętnymi obniżkami cen, choć nieprzewidywalność dostaw i cen energii nie pozwoliła w pełni skompensować spadków.

Perspektywy

W kwietniu 2024 r. papiernia w Eilenburgu w Saksonii rozpocznie produkcję papieru niskogramaturowego do wytwarzania tektury falistej. Wynikający z tego impuls dla asortymentu opakowań z tektury falistej będzie miał pozytywny wpływ na popyt na nasze produkty, dlatego nie spodziewamy się już spadku wolumenów sprzedaży pomimo możliwości utrzymania się słabych nastrojów na rynku. Po raz kolejny staje się jasne, że okresy słabego popytu mogą być okresami silnych innowacji.

Grupa Model

Grupa Model opracowuje, produkuje i dostarcza wysokiej jakości opakowania z tektury litej i falistej, od prostych opakowań transportowych po wyrafinowane pudełka na czekoladki i perfumy. Grupę reprezentuje 12 spółek w siedmiu krajach. Główne rynki to Niemcy, Szwajcaria, Czechy, Polska, Beneluks, Austria, Francja, Słowacja, Chorwacja, Słowenia i Węgry. Siedziba firmy mieści się w Weinfelden/TG, w Szwajcarii.

Kontakt da mediów

Model Holding AG