Rekordně vysoké investice s nízkými tržbami

Skupina Model, která působí v oblasti obalů z hladké, vlnité a kašírované lepenky, dosáhla v uplynulém finančním roce konsolidovaného obratu skupiny ve výši 921 milionů CHF (24,6 miliardy Kč).

Skupina Model, která působí v oblasti obalů z hladké, vlnité a kašírované lepenky, dosáhla v uplynulém finančním roce konsolidovaných tržeb skupiny ve výši 921 milionů CHF, což odpovídá poklesu o 24 % ve srovnání s předchozím rokem. Důvodem byl 7% pokles objemu prodejů obalů z vlnité lepenky, pokles cen a změna produktového portfolia.

V průměru skupina Model zaměstnávala 4335 lidí (v předchozím roce 4541), z toho 1300 ve České republice. Investice dosáhly rekordní úrovně 246 milionů CHF (6,6 miliardy Kč), v předchozím roce 152 milionů CHF (4,1 miliardy Kč). Investice se soustředily na dva nové stroje na výrobu vlnité lepenky, včetně nových budov pro Nymburk (CZ) a Bilgoraj (PL), nových flexografických, ofsetových a digitálních tiskových strojů a velkého staveniště pro přestavbu a de facto novou výstavbu papírny v Eilenburgu (Sasko).

Klesající objemy prodejů a klesající ceny

Ve svých 15 výrobních závodech ve Švýcarsku, Německu, Polsku, České republice a Chorvatsku vyrobila skupina Model téměř 1,3 miliardy m² obalů nebo archů z vlnité lepenky a 474 000 tun obalového papíru pro výrobu vlnité lepenky, což odpovídá nárůstu o 2 % nebo přibližně 8 000 tun ve srovnání s předchozím rokem. Objem výroby v závodech na výrobu skládaných kartonů klesl o 13 %.

Zatímco finanční trhy hovoří o měkkém přistání, trhy se zbožím, zejména ve spotřebitelském sektoru a ve stavebnictví, jsou již druhým rokem v recesi. Z trhů v zemích, které skupina Model Group obsluhuje, vykazuje nejvýraznější pokles Německo. Papírenská výroba, která pracuje na plný výkon, reagovala na klesající poptávku nadprůměrným snižováním cen, i když by to jinak nepředvídatelnost dodávek energií a cen nedovolila.

Výhled

V dubnu 2024 začne papírna v saském Eilenburgu vyrábět nízkogramážní papír, vhodný pro výrobu obalů. Výsledný dopad na sortiment obalů z vlnité lepenky bude mít pozitivní dopad na poptávku po našich produktech, a proto již neočekáváme pokles objemu prodeje, a to i přes variantu, že poptávka na trzích zůstane utlumená. Opět se ukazuje, že období slabé poptávky mohou být obdobími významných inovací.

Skupina Model

Skupina Model vyvíjí, vyrábí a dodává vysoce kvalitní obaly z hladké, vlnité a kašírované lepenky, od jednoduchých přepravních obalů až po vysoce zušlechtěné bonboniéry a parfémové krabičky. Skupina je zastoupena 12 společnostmi v sedmi zemích. Mezi hlavní trhy patří Německo, Švýcarsko, Česká republika, Polsko, Benelux, Rakousko, Francie, Slovensko, Chorvatsko, Slovinsko a Maďarsko. Společnost sídlí ve švýcarském Weinfeldenu/Thurgau.

Model Holding AG

Kim Stahlberg

Industriestraße 33

8570 Weinfelden · Švýcarsko

kim.stahlberg@modelgroup.com

Přečtěte si další novinky

Jarní inspirace

Překvapení skryté v obalu

Obal jako neobyčejná služba ukrývající přidanou hodnotu. Jak zajistit, aby příjemce obal opakovaně využíval? Inspirujte se naším poštovním obalem na kuchyňský doplněk.

E-commerce Vývoj obalů
    Nový přístup k logistice pro vlnitou lepenku

Optimalizace obalů ve společnosti QUNDIS

Chytré měřicí přístroje QUNDIS šetří energii díky optimalizovaným obalům, což snižuje čas, náklady a emise CO2. Zjistěte, jak se celá tato vize opírá o vlnitou lepenku.
    Případové studie Vývoj obalů
    Kouzlo Vánoc v obalu

Dárková kazeta nebo poštovní obal?

... A proč ne obojí? Inovační tým přišel s poslední novinkou roku 2023. Tentokrát se zaměřil na vánoční kazetu, která vhodně poslouží jako přepravní i dárkový obal. Jaké materiály tým použil a co se skrývá uvnitř kazety? To vše se dozvíte v dalším článku blogu Inspirace...

Vývoj obalů
    Rychlý a bezpečný obal pro e-commerce

Poštovní obálka pro e-commerce

Jak si naši odborníci poradili s obalem pro online retail? Tentokrát jsme se zaměřili na možnosti obalů pro zasílání malých zásilek, které rovněž potřebují zapůsobit skvělým prvním dojmem v rukou zákazníka.

E-commerce Vývoj obalů
    Slavnostní vyhlášení

Konečné výsledky Model Young Package 2023

Vítězové za rok 2023 a téma „Thirsty for Packaging“ byli vyhlášeni 4. října v Praze společně s jedinečnou designovou výzvou od pivovaru Clock.

Téma inovativních obalů: Postřehy Petra Kundraty z Plzeňského Prazdroje

Náhled na vyhodnocení prototypů obalů Model Young Package s odborníkem z pivovarnického průmyslu.
    Beverages Model Young Package

Pivovar Clock se připojuje k Model Young Package

Cesta k inovativním obalovým řešením a jak zapojení všech smyslů zákazníků.

Model Young Package 2023

Nová výzva pro designéry MYP v navazujícím druhém kole soutěže

Poprvé v historii Model Young Package propojujeme designéry přímo se zadáním zákazníka.

Jörg Peissker, kreativní odborník z oboru: člen poroty Model Young Package

Jako generální ředitel dceřiné společnosti Berentzen Pabst & Richardz je Jörg Peissker klíčovým členem poroty pro naše letošní téma – obaly pro nápoje. Seznamte se s jeho příběhem, a tím, jak ovládá nastavuje rovnováhu mezi kreativitou a proveditelností.
    Beverages Model Young Package